Istorija - Promjene u privredi i društvu u drugoj polovini XIX i početkom XX vijeka (sažeta lekcija)

    Drugu polovinu XIX i početak XX vijeka obilježila su mnoga tehnička i naučna otkrića u svijetu.
    Pojavom električne energije krajem XIX vijeka počinje Druga industrijska revolicija. Njemački inžinjer Simens je 1806. godine pronašao postupak pretvaranja mehaničke u električnu energiju. Naučnik Nikola Tesla, patentirao je nekoliko pronalazaka za proizvodnju, prenošenje i korišćenje električne energije putem višefazne struje.
Edison je izumio električnu sijalicu koja je zamijenila petrolejsku lampu. Napredak nauke i tehnike doveo je do Nobelovog pronalaska dinamita.
    Osnovno obilježje imprijalizma su: koncentracija proizvodnje i kapitala i stvaranje monopola; stapanje bankovnog i industrijskog kapitala u finansijski kapital, izvoz kapitala, stvaranje međunarodnih monopolističkih saveza i podjela svijeta između kolonijalnih zemalja. Krupna preduzeća se povezuju i usklađuju djelatnost i tako stvaraju monopole, a to znači da su stekli apsolutnu prevlast na tržištu. Stapanjem bankovnog i industrijskog kapitala nastaje finansijski kapital. Zbpg visokih profita kapital se iz razvijenih zemalja izvozio. Najveći izvoznik kapitala bila je Velika Britanija.
   Do kraja XIX vijeka završena je teritorijalna podjela svijeta između najvećih kapitalističkih država. Najveće kolonijalne sile su bile Velika Britanija i Francuska.
SAD-u, Rusiji i Japanu tepodjele nisu odgovarale pa su ove zemlje zahtijevale ponovnu podjelu svijeta što je dovelo do stvaranja suparničkih vojnih blokova.
        U Londonu je 1864. godine osnovano Međunarodno udruženje, poznato  pod nazivom Prva internacionala. Vođa internacionale bio je Karl Marks.
    Druga internacionala osnovana je pod Engelsovim rukovodstvom na stogodišnjicu pada Bastilje 1869. godine u Parizu.
    Internacionala je doprinijela širenju radničkog pokreta u svijetu.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Srpski jezik - Objekatske rečenice

Biologija - Jezero kao ekosistem

Srpski jezik - Književni rodovi i vrste (književnost)