Biologija - Jezero kao ekosistem

●Jezero kao ekosistem●

Jezera su obično duboka više 10-ina metara, npr.: Bajkalsko jezero – 1700m dubine, a površina im dostiže nekoliko hiljade km2. Jezera su udubljenja u Zemlji popunjena vodom koja zajedno sa živim svijetom čine ekosistem jezera. Jezera su nastala prirodnim putem, zatim djelovanjem zemljotresa, vulkanskim aktivnostima i djelovanjem glečera. Vještačka jezera su nastala ljudskim uticajem.

Uslovi života – živi svijet jezera

Uslovi života u jezeru se mijenjaju i to od površine ka dubini i od obale prema slobodnoj vodi. U jezeru razlikujemo: obalsku zonu i dubinsku zonu. Dubinska zona je dubina jezera do koje dopire sunčeva svjetlost.

Organizmi obalske zone

To su biljke koje žive u dvije životne sredine, i to vodenoj i vazdušnoj. Na vlažnim mjestima u plitkoj vodi žive: trska i rogoz. Plivajuće biljke su: bijeli i žuti lokvanj. Potopljene biljke su: mrijest i orašak. Najbrojniji orgnizmi su plankton.

Životinje jezera

U pojasu trske i rogoza žive divlje guske i divlje patke. U plićacima žive čaplje i rode. Insekti su: vilin konjic i vodeni cvijet. Dno jezera naseljavaju rakovi, puževi, crvi, insekti i njihove larve. To su bentalski organizmi, organizmi koji se aktivno kreću u vodi, to su ribe, vodene kornjače i vodene zmije.

Odnosi ishrane u jezeru

Postoje tri grupe organizama: razlagači, proizvođači i potrošači. Proizvođači su zelene biljke. Razlagači su vodeni insekti, sitne ribe i dr. Biljojedi su račići, puževi i kornjače. Ostali potrošači su: štuka, som, ptice močvarice i neke ptice koje tu dolaze zbog hrane.

Коментари

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Srpski jezik - Objekatske rečenice

Srpski jezik - Književni rodovi i vrste (književnost)