●Šumski ekosistemi●


   Šume su zajednice biljaka i životinja, gljiva i mikroorganizama u kojima preovlađuju drvenaste biljke.
   Šume se razvijaju na područjima na kojima, prije svega, postoji odgovarajuća količina toplote i vlage. Temperatura opada od ekvatora ka polovima, a opada i sa povećanjem nadmorske visine. Nisu toplota i vlaga jedini faktori koji uslovljavaju razvoj i opstanak šuma. Reljef, nagib staništa i njegova izloženost suncu i vjetru, takođe su od značaja.
   Veliki uticaj na šume ima i čovjek. Od svog nastanka koristi šumu i to ne samo za dobijanje hrane, već i za mnoge druge potrebe. Velike površine šuma čovjek je iskrčio da bi dobio poljoprivredno zemljište i podigao naselja. Krčenjem šuma ljudi su znatno izmjenili sastav ekosistema i predjele nekih krajeva. Znatnije uništavanje šuma počelo je u VII vijeku i traje do današnjih vremena.
   Svetlozelene šume su listopadne (lišćarke), dok su tamnozelene četinarske (zimzelene). Mješane šume, znači listopadni i zimzelene, imaju i tamnu i svetlozelenu boju.
U Jadranskom primorju su razvijene šume koje se već na prvi pogled razlikuju od onih u kontinentalnom dijelu. To su tvrdolisne zimzelene šume.
   Prema tome, šume mogu biti listopadne (bjelogorične), četinarske (crnogorične) i tvrdolisne zimzelene, a kod nas postoji i jedna prašuma – Perućica.

Коментари

Популарни постови са овог блога

Srpski jezik - Objekatske rečenice

Biologija - Jezero kao ekosistem

Srpski jezik - Književni rodovi i vrste (književnost)